8 Ekim 2012 Pazartesi

SON AKŞAM YEMEĞİ


Ağustos ayı içerisinde ziyaret ettiğim Türkiye'nin ilk interaktif sergisi "The Great Masters" ta gördüğüm, birbirinden değerli eser arasından (orijinal eserler değildi tabi), dikkatimi çokça çeken bir eser vardı: "Leonardo Da Vinci'nin Son Akşam Yemeği" tablosu. Tablonun çok popüler bir Da Vinci olması dışında dikkatimi çekmesinin başka bir sebebi vardı: ilham cümlesi.
 "Size doğrusunu söyleyeyim; içinizden biri bana ihanet edecek."

Aktarılan bilgilerden aklımda kalanı ise tablonun kuru sıva üzerine yapılmış olması. Da Vinci'nin kuru sıva tercihinin nedeni, tüm tablo üzerinde aynı anda çalışma imkanı yaratmasıymış ama aynı zamanda da zamanın ve nemin zararlı etkilerinden dolayı dökülmeye yüz tutuyormuş bu şaheser.
Dikkat çekici diğer bir Da Vinci eseri ise; Aynalı oda.
Aynalı Oda, 1486 yılında tasarlanan her yanı boy aynalarıyla kaplı olan bir çeşit kapalı kutu. Ortasında durduğunuz zaman vücudunuzun her yerini görebiliyorsunuz. Dahiyane bir fikir ancak nedense boy aynalarının kullanım tarihi taa 17. yy a kadar uzanıyor. O zamana kadar kimsecikler akıl edememiş:)
Ufak bir not: Leonardo Da Vinci, aynaları "Ressamların Ustası" olarak adlandırırmış. Ne kadar doğru değil mi :)
Son olarak da Da Vinci'nin Haliç için düşündüğü köprü var: Köprüler Kraliçesi. 1501 yılında tasarlanan köprü 240 metre uzunluğundaymış, baskılı yay sistemi olarak adlandırılan bir sistemle tasarlanmış fakat bu sistem ancak 300 yıl sonra hayata geçirilebilmiş. Yani dönemine göre o kadar ileride bir yapıtmış ki köprü hayata geçirilememiş. İleri görüşlülük bu olsa gerek :)
Hep Da Vinci'den bahsettim ama sergide Leonardo dışında Michelangelo ve Raphael'in de eserleri yer alıyordu ve gerçekten görülmeye değer eserlerdi. Kaçırdıysanız bu postla yetinmek durumundasınız. Hadi size bi güzellik daha yapayım ve resimleri yüklemeye başlayayım :)
İyi Seyirler.

Davut Heykeli

Köprüler Kraliçesi (Haliç Köprüsü)




San Pietro Basilikası


Aynalı Oda



Kanal Kazmak için Kazı Vinci


Sütun Kaldırma Makinesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder